Hamilelikte Mide Bulantısı
Hamilelikte Mide Bulantısı
Hamilelikte mide bulantısı gebelik döneminde anne adayların en zorlandığı durumlardan biridir. Gebelik dönemlerinde olan anne adaylarının büyük kısmında rastlanan mide bulantısı şiddeti her anne adayı için farklılık gösterebilir. Bazı gebelik dönemlerinde anne adaylarında mide bulantısı görülmezken bazı durumlarda ise doğum sürecine kadar mide bulantısı görülmektedir.
Hamilelikte Bulantı Neden Olur?
Hamilelikte mide bulantısı genel olarak gebelik sürecinin normal şekilde devam ettiğini gösteren olağan bir durumdur. Gebelik sürecinin başlamasıyla birlikte kanda gebelik hormonlarında bulunan Beta HCG’nin belirli seviyede olmasıyla tespit edilmektedir. Yüksek miktarlarda kanda bulunması sebebiyle %80 oranında mide bulantısına yol açabilir.
Gebelik dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durum olması sebebiyle kaygı ya da endişeye neden olabilecek bir durum değildir. Meydana gelen bulantılar sonucunda vücudun reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Gebelik döneminin ilk aylarında adaptasyon süreciyle birlikte şekerde dengesizlik, tansiyon, stres, yorun ve kaygı gibi etkenler bulantı ve kusmalara sebep olabilir.
Gebelikte Bulantılar Ne Zaman Geçer?
Gebelik döneminin başlamasıyla birlikte mide bulantısı ve kusma durumlarıyla karşı karşıya kalan anne adaylarının en fazla gebelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorusunu merak etmektedir. Gebelik süreci boyunca sürekli olarak meydana gelen ve yoğun bulantı hissetme durumları, yaşam kalitesini etkileyen en önemli durumlardan bir tanesidir. Özellikle çalışma hayatında bulunan anne adayları bu durumdan daha çok etkilenmektedir.
Gebelikte mide bulantısı özellikle 4 ila 6. Haftalarda başlarken, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu durum azalmaya başlar. Bunlara ek olarak gebelik dönemi boyunca bulantı ve kusma problemleri devam eden adayları da bulunmaktadır. Bazı durumlarda anne adayları bu durumlarla karşılaşmadan gebelik dönemlerini tamamlamaktadır.
Hamilelik dönemlerinde mide bulantısı şikayetleri özellikle sabah saatlerinde kendini göstermektedir. Bazı durumlarda gün ortasında da yakınmalar da meydana gelmektedir. Gebelik döneminin ortaya çıkardığı açlık hissinin artmasıyla birlikte bulantı ve kusma durumları kaçınılmaz bir hale gelmektedir.
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter sorusu da en fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Mide bulantısı gebelik döneminin ilerlemesiyle birlikte hafif şekilde devam eder. Gebeliğin son dönemlerine dek bu şikayetler devam edebilir.
Gebelikte Mide Bulantısı İçin Çözümler Nelerdir?
Gebelik dönemlerinde mide bulantıları ve kusma şikayetleri öyle bir seviyeye gelir ki günlük yaşantıları ve iş hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Ani şekilde meydana gelen bu şikayetler yaşam kalitelerini etkileyerek anne adaylarını zor duruma sokar. Bunlara ek olarak günlük yaşam, beslenme düzeni ve bazı konulara dikkat edilerek mide bulantılarını en az seviyeye indirmek mümkündür. Gebelik dönemlerinde meydana gelen mide bulantısı ve kusma şikayetlerini minimum seviyeye indirmek için bu konulara dikkat edilebilir:
- Gebelik döneminde mide bulantısı ve kusma sabah saatlerinde meydana gelmektedir. Özellikle aç olan anne adaylarının sabah uyandıktan sonra leblebi, peynir, ekmek, zeytin ya da tuzlu atıştırmalıklar tüketebilirler.
- Gebelik dönemlerinde gün boyu bol miktarlarda su tüketerek mide bulantısını en az seviyeye düşürebilmek mümkündür.
- Yağlı, acılı ve yağlı gıdalar mideyi kötü yönde etkilemektedir. Özellikle asitli ya da gazlı içecekler tüketmek midede şişkinliğe neden olabilir.
- Gebelik döneminde açlık hissi daha fazla hissedildiği için öğün sayılarını artırarak mide bulantısını en aza indirebilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalıklar, meyve ve sebze tüketmek bulantı ve kusmaları en aza indirebilir.
- İş hayatında gebelik dönemini geçiren anne adayları ya da ev hanımları doktor tavsiyesi alarak mide bulantısını en aza indiren ilaçları kullanabilir.
- Yoğurt, peynir ya da süt ürünlerini tüketmek midenin rahatlamasına olanak tanımaktadır. Özellikle tuzlu olmaları sebebiyle bulantı ve kusmaya karşı oldukça faydalıdır. Süt ürünleri içinde bulunan kalsiyum, gebelik döneminde anne adaylarının ihtiyaç duyduğu besinlerin belirli bir kısmını karşılayabilir.
- Mide bulantısı ve kusmayı en aza indirebilmek için B6 vitaminleri etkili olabilir. Doktor tavsiyesi alarak vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Özellikle gebelik dönemlerinde doktor tavsiyesi alınarak limon yemek ve zencefil çayını içerek bu belirtileri hafifletmek mümkün olabilir.
- Gebelik dönemi boyunca stresten uzak olmak ve dinlenmek faydalı olacaktır.
- Protein ve karbonhidrat bulunan besinler tüketmek olası şikayetleri en aza indirebilir. Özellikle yağsız pilav, haşlanmış patates ve makarna tüketilebilir.
- Gebelik dönemlerinde koku ve tatlar anne adaylarını rahatsız edebilir. Bireylerde değişkenlik gösterse de rahatsızlık oluşturan besinlerden uzak durmak faydalı olacaktır.
- Gebelikte daha sağlıklı beslenmek için sebze, tahıl, meyve ve hayvansal atıkları tüketmek daha faydalı olacaktır.
- Öğün aralarında tüketilen besinleri yürüyüş yaparak sindirim ve midenin rahatlatılmasına fayda sağlar.
- Düzenli bir şekilde açık havada yapılan yürüyüşler gebelik döneminde anne adaylarının daha rahat bir sindirim süreci geçirmesine fayda sağlarken ağız içinde meydana gelen yemek artıkları mide bulantısı ve kusma şikayetlerini en aza indirebilir. Bu nedenle düzenli olarak her öğün sonrasında dişleri fırçalamak ve ağzı çalkalamak ağızda mide bulantısını azaltabilir.
Gebelik dönemlerinin ilk aylarından başlayan bulantı ve kusma şikayetlerinin hamileliğin son dönemine doğru hafifleyeceğinin unutulmamasında fayda var.