Kulak Çınlamasının Nedenleri?

Kahve Çeşitleri

Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması herhangi bir şarta sahip olmadan her bireyde gerçekleşebilen bir durumdur. Bir ortamda ses olmamasına rağmen ses algılar gibi olunuyorsa bu durum kulak çınlaması olarak adlandırılır. Kulak çınlaması bir psikolojik rahatsızlık olarak ifade edilmemektedir fakat tedavi edilmeyen, uzun süren ve şiddetini yükselten çınlamalar sonucunda bireyler gün geçtikçe depresyona girebiliyor. Çınlama denildiğinde akla gelen standart çınlama dışında kendini farklı sesler ile de gösterebilir. Örneğin; yüksek frekanslı çınlama, düşük frekanslı ya da tiz çınlama ve kulağınızda bildiğiniz müzik çalar gibi değişik sesler hissediliyorsa bu durum da çınlama olarak ifade edilir. Çocuklarda pek görülmese de bu durumlar çocuklar için daha farklıdır çünkü bir çocuk kulak çınlamasını ifade edemeyebilir. Kulağında bir farklılık olduğunu hissedebilir ama bunu dile getiremeyip, çınlama olduğunu anlayamayabilir. Çocuklarda olabilecek çınlamalar genellikle orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklarda kendini gösterir ve normal bir durum olarak karşılanır.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak çınlaması birçok nedenle söz konusu olabilir. Basit ve genel olarak bilinen örneklerden bir kulaklıkla uzun süre yüksek ses düzeyinde müzikler dinlendikten sonra kulaklık çıkarıldığında bir afallama, anlık ve kısa süreli çınlama gerçekleşebilir.

Kulak çınlaması, kulak yapısıyla ve temizliğiyle de görülebilir. Kulak kirlerinin birikmesiyle temizlenmesi gittikçe zorlaşacaktır ve temizlenmedikçe de kulağı tıkayabilir bu durum geçici işitme kaybına ya da kulak çınlamasına yol açabilir. Ek olarak iç kulaktaki tüyler beyine ses dalgalarını ilettiklerinden dolayı zarar görmesi durumunda gelen sesleri çınlama olarak yansıtabilir.

B12 vitamin eksikliği de kulak çınlamasına sebep olabiliyor. B12 halk olarak oldukça duyulan, bilinen bir vitamin türü fakat genellikle unutkanlık gibi durumlarda B12 takviyeleri alınıyor oysa B12 vitamini pek çok yönden faydalıdır. Dolayısıyla tüketilen gıdalarda B12 seviyesi yüksek gıdaları tercih etmek yani et, süt, yumurta, balık gibi besinler tüketmek doğru bir adım olacaktır.

İş hayatında sıkıntı, stres gibi durumlarda, yoğun iş temposunda kulak çınlaması yaşanabilir. Yaşanılan stres kulak çınlamasını tetikleyebilir ve kulak çınlaması da bunun üstüne sizde stres yapabilir. Bu durum böylelikle kısır döngüye girebilir ve dayanılmaz bir hal alabilir.

Çocuklarda yaşanılan çınlamaların genel sebebi kulak rahatsızlıkları olabileceği gibi yetişkinlerde de diğer faktörler dışında kulak rahatsızlıklarıyla da (orta kulak iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle gibi) oluşabilir.

Damar tıkanıklığı rahatsızlığı da kendini kulak çınlaması ile gösterebilmektedir fakat bu çınlama hafif, tiz bir çınlama olmaktadır. Dolayısıyla yaşanılan kulak çınlaması tiz, hafif düşünülerek hafife alınmamalı ve kısa sürede uzmana danışılmalıdır.

Kulak Çınlamasının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kulak çınlamasının sıkıntılı olan kısmı tedavi konusudur. Eğer ki yaşanılan kulak çınlaması cerrahi müdahale gerektiren bir durum ise tedavi kolayca olabilir. Ek olarak kulak kirinden oluşan çınlama şikâyeti de kulak temizleme işlemlerinden sonra rahatsızlık başarıyla atlatılabilir. Çınlama belirtisi tespit edilemeyen, net olmayan durumlarda genel geçer tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Örneğin sağlıklı beslenmek, vücut besin değerlerini dengeli bir seviyeye taşımak, yüksek ses bulunan ortamlarda olmamaya çalışmak gibi yöntemler ile kulağınızın bu yöntemlere nasıl karşılık verdiği tespit edilmeli ve ona göre tedaviye devam edilmelidir. Kulak çınlamasının tedavi yöntemleri de kişiden kişiye farklılık göstermesi sebebiyle çınlama türünün analizi iyi yapılmalıdır yani analizde “Çınlama tiz mi?”, “Kalın mı?”, “Normal çınlama değil de su sesleri, müzik sesleri mi geliyor?” gibi sorulara cevap verilmeli ve cevaplara göre tedavi yöntemi planlanarak uygulanmalıdır.

Telegram Hesap Silme İşlemi Nasıl Yapılır?

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öneriler
Kahve Çeşitleri

Çabuk Sinirlenme

Çabuk Sinirlenmenin Psikolojik Derinlikleri ve Sağaltım Stratejileri Modern yaşamın getirdiği stres ve baskılar, birçok insanın çabuk sinirlenme sorunu…
Devamını Oku