Maş Fasulyesi Besin Değerleri Nelerdir?

inşaat

Maş Fasulyesi

Bakliyat grubunda yer alan maş fasulyesi, son dönemlerde bakliyat sevenler tarafından en fazla tercih edilen türlerden bir tanesidir. Bir tadanın bırakmadığı eşsiz lezzet, yeşil rengi ve oldukça ufak boyutları nedeniyle mercimeğe benzerliği ile dikkat çeker. Besin değerli oldukça yüksek olması sebebiyle son dönemlerin en popüler bakliyatlarından bir tanesidir.

Geçmiş dönemlerde cin börülcesi olarak isimlendirilen baş fasulyesi, son dönemlerde aktif olarak salatalarda kullanılmaktadır. Sadece salatalarda değil özellikle piyaz ve çorbalar da tercih edilen bakliyatlar arasında yer bulmuştur. Maş fasulyesi lif ve protein bakımından oldukça zengin olması sebebiyle besleyici ve doyurucu yemeklerde tercih edilmektedir. İçinde bulundurduğu bu özellikleri sayesinde son dönemlerde kalıcı lezzetler arasında yerini almaktadır.

Maş Fasulyesi Nedir?

Normal fasulyenin aksine maş fasulyesi küçük yapısı ile dikkat çekmektedir. Yeşil renklere sahip olan taneleri ile piyaz ve salatalarda son dönemlerde tercih edilmektedir. Bakliyat grubunda yer alması sebebiyle hem yetiştirilmesi hem de dikimi bakımından diğer fasulyelerle büyük benzerlik göstermektedir. Türkiye’de diğer fasulyeler kadar aktif olarak tercih edilmemesinin en önemli sebebi yeteri kadar tanınmamış olmasıdır.

Türkiye’de özellikle Toroslar ve Gaziantep bölgesinde yetiştirilirken genellikle uzak doğu ülkelerinde popüler bir bakliyattır. En yaygın üretim ve tüketim bölgesi uzak doğu olması sebebiyle o bölgelerde mungo fasulyesi olarak isimlendirilmektedir. Maş fasulyesinin ana vatanı olarak Hindistan kabul edilir. Pişirilmesi de diğer fasulyelerde olduğu gibi belirli süre suda bekletilmesi daha sonra salata, piyaz ve yemeklerde tercih edilerek kullanılabilir. Farklı damak zevklerine hitap edilirken özellikle filiz halinde salata ve piyazlarda tercih edilir.

Maş Fasulyesi Besin Değerleri Nelerdir?

Maş fasulyesi hem besin değerlerinin zenginliği hem de lifli yapısı sayesinde doyurucu özellikleri ile dikkat çeker. 100 gram maş fasulyesinde 25 gram protein bulunurken potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirin yanı sıra C vitamini bakımından da zengin bir bakliyat türüdür. 300 gramında ortalama 350 kalori bulunmaktadır.

Maş Fasulyesinin Faydaları Nelerdir?

  • Bitkisel protein açısından zengin olan maş fasulyesi, günlük protein ihtiyacını karşılar. Protein bakımından da oldukça zengin bir bakliyat türüdür.
  • İçinde bulunan zengin mineraller sayesinde tırnak ve saçların daha hızlı uzamasını sağlarken güçlenmesine de destek olur.
  • Lif açısından zengindir ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlayarak boşaltım sistemini destekler.
  • Hücre yenilenmesi ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Zengin mineral ve vitaminler sayesinde göz sağlığı açısından da faydalıdır.
  • Karaciğerler için oldukça faydalıdır.
  • Kolesterol dengelenmesini sağlar, dolaşım sistemi ve kalp sağlığına yardımcı olur.
  • Strese karşı destek sağlarken sinir sisteminin düzenli olmasını sağlar.
  • Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini desteklerken, özellikle kış aylarında vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Mineral ve vitaminler bu hastalıklara karşı en önemli etkenlerdir.

Maş Fasulyesinin Yan Etkisi Var Mı?

Bakliyat gurubunda yer alan maş fasulyesi yan etkileri olmayan besinler arasında yer almaktadır. Ancak fasulye grubunda yer alması sebebiyle genellikle şişkinlik hissi vermesiyle tanımlanmaktadır. Diğer besin kaynaklarında olduğu gibi maş fasulyesini fazla tüketmek de bireyleri rahatsız etmektedir. Buna ek olarak pişirilmeden önce diğer fasulyelerde olduğu gibi suya konmalı ve daha sonra pişirilmesi gerekir. Hassas bünyesi olan bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için doktor tavsiyesi ile tüketilmesinde fayda var.

Maş Fasulyesi Diyette Yenir Mi?

Maş fasulyesi zengin lif, mineral ve kalori bakımından oldukça zengin olması nedeniyle az miktarda yağ bulunmaktadır. Kilo alım konusunda hassas olan bireyler maş fasulyesini diyet programlarına ekleyerek tercih edebilirler. Salata, piyaz ve yemeklerde kullanılsa da genellikle diyetlerde salatalara katılarak tüketilmektedir. Lif açısından zengin olması sayesinde tok tutması için diyet programlarında tercih edilmektedir. Diyet sırasında tüketilmeden önce doktor onayı alınarak tüketilmesi daha doğru olacaktır. Bunun nedeni alerjik reaksiyonlarla karşılaşmamaktır.

Hamilelikte Mide Bulantısı

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öneriler